PRAKTISCHE WIJSHEID VOOR DE MODERNE WERELD
CEREMONIE
© 1981 JAPANESE DUTCH SHINZEN FOUNDATION
VIER SEIZOENEN
De nieuwjaars-ceremonie, of hatsumode, het eerste schrijnbezoek van het nieuwe jaar. In Japan bezoeken ruim 100 miljoen mensen een shintoschrijn in de eerste week van het jaar, om een schone start te kunnen maken. Sinds 2006 stelt Hotel Okura een zaal beschikbaar waar hatsumode gevierd wordt in een tijdelijke shintoschrijn.
De lente-ceremonie (in Japan setsubun genoemd) wordt gehouden rond 21 maart. In Japan strooit men bonen en roept men fuku wa uchi, oni wa soto, om het geluk uit te nodigen en de slechte energie te verjagen. Tijdens de vuurceremonie wordt een bijzonder krachtige energie gegenereerd, die opgeslagen wordt in de omamori. De omamori is een bescherm-amulet, die tijdens de lente-ceremonie verkrijgbaar is
De zomer-ceremonie is het equivalent van nagoshi-harae en wordt gehouden rond 21 juni. Het specifieke kenmerk van deze ceremonie is de cirkel van gras (of chinowa). Het is de bedoeling om op een bepaalde manier door deze cirkel te lopen. Volgens een oeroude agrarische traditie is dit een bescherming tegen ongedierte, onkruid en alle andere ongewenste bijverschijnselen die de zomer met zich meebrengt.
De herfst-ceremonie is het equivalent van niiname-sai en wordt gehouden rond 22 november. De ceremonie komt voort uit de agrarische traditie om dankbaarheid te tonen voor de eerste vruchten van het veld, met name rijst.
CEREMONIES VOOR DE VIER SEIZOENEN De ceremonie maakt ons bewust van de harmonische relatie met de natuur. De natuur volgt het ritme van de vier seizoenen. Dit ritme is de opeenvolging van geboorte - groeien - bloeien - en afsterven. Leven en dood zijn vitale componenten in een proces dat zich voortdurend vernieuwt. Ze wisselen elkaar af als dag en nacht, licht en donker, eb en vloed, inspiratie en expressie, inademen en uitademen. Elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken. De overgang naar een nieuw seizoen gaat gepaard met de overschakeling naar een ander energie-niveau. De ceremonie begeleidt deze overgang door de overtollige ballast van het oude seizoen op te ruimen, zodat we schoon het nieuwe seizoen in kunnen gaan.