SHINTO OEFENINGEN
PRAKTISCHE WIJSHEID VOOR DE MODERNE WERELD
Shinto is niet alleen een “must” voor iedereen die inzicht wil krijgen in de drijfveren van de Japanse samenleving. Het geeft ook een nieuwe weg aan voor de moderne mens die vervreemd is geraakt van de natuur en zichzelf. Shinto is inzetbaar als een praktisch en krachtig hulpmiddel bij de aanpak van twee eigentijdse issues: 1. Preventie van ziekteverzuim 2. Behoud van de natuur en aandacht voor duurzaamheid
BEDRIJFSLEVEN
Human Resource Management is reeds langer bekend met oosterse technieken als aikido, iaido, kyudo, tai chi, yoga of zen als instrumenten waardoor mensen gezond in bedrijf blijven. Voor westerse beoefenaars (en zelfs instructeurs) blijkt de spirituele dimensie van deze technieken echter moeilijk te doorgronden. Immers, hun Japanse leraren voor wie spiritualiteit uiteraard een tweede natuur is, hebben nooit expliciet naar shinto verwezen. Naarmate de lichamelijke grenzen van perfectie benaderd worden in deze oosterse technieken, neemt ook de vraag naar authentieke Japanse spiritualiteit toe.
Leraren in Japanse Martial Art (aikido, judo, kyudo, karate, kendo, iaido) Zij kunnen toegang verkrijgen tot de geheimen van shinto middels bijscholing volgens het principe “train de trainer”. Aanbod: Introductie sessie waarna een optie bestaat voor een serie van 12 vervolgsessies. Het is wenselijk om hierna een opfris cursus van meerdere jaren te volgen, b.v. met een dagsessie eens per kwartaal.
CEO en topmanagement In één-op-één sessie krijgen zij een praktische introductie aangeboden om ”het geheim van de boogschutter te doorgronden zonder de instrumenten van pijl en boog”. Aanbod: Introductie sessie waarna een optie bestaat voor een serie vervolgsessies met een bepaalde frequentie binnen een bepaalde termijn.
Shinto dat zijn geheimen eeuwenlang in Japan heeft behouden ligt nu ook in Europa binnen handbereik
Het doel van de één-op-één-sessie is de leidende figuur op authentieke wijze kennis te laten maken met de (spirituele) meerwaarde van Oosterse oefeningen. In een persoonlijke sessie ontmoet men zichzelf als het middelpunt van een universum van ongekende mogelijkheden, als de kern van een atoom waar elektronen omheen snellen in onvoorspelbaar gedrag. Door in de kern van het hier en nu te blijven, ontstaat rust in een krachtveld van energie. Door deze innerlijke houding kan men zich snel verplaatsen in de standpunten van de anderen. Het is in het Westen nog niet zo bekend dat de Japanse manager die de eindbeslissing moet nemen, na het aanhoren van alle standpunten niet in discussie gaat, maar zich terugtrekt in een ruimte van stilte, waar hij mentaal om alle mogelijkheden heen wandelt totdat op heel verrassende wijze de beslissing zich zelf aandient. In deze managementsstijl worden werknemers sneller gehoord, en heeft iedereen de perceptie minder onder druk gezet te worden door anderen. Dit is aanleiding tot stressvermindering en daarmee levert het een cruciale bijdrage aan het voorkomen van ziekteverzuim. Dit sluit aan bij actief human resource risicomanagement.
Shinto in Amsterdam Shinto in het bedrijf Shinto in Rotterdam
© 1981 JAPANESE DUTCH SHINZEN FOUNDATION