PRAKTISCHE WIJSHEID VOOR DE MODERNE WERELD
VERSLAG 30 JARIG JUBILEUM
© 1981 JAPANESE DUTCH SHINZEN FOUNDATION
VIERING 30 JAAR SHINTO IN EUROPA 22 September 2011 Raadhuis Amstelveen De speech van Mr J van Zanen, Burgemeester van Amstelveen, liet een interessante persoonlijke binding zien met het ontstaan van de Japanese Dutch Shinzen Foundation: precies 30 jaar geleden had hij voor het eerst Japan bezocht. Achteraf gezien was het alsof de dingen op een onzichtbare wijze waren samengekomen om bij de viering van dit 30-jarig jubileum in deze lokatie duidelijk tot uiting komen. Naast deze persoonlijke band met Japan is er natuurlijk ook vooral de langdurige relatie tussen Amstelveen en de Japanse bedrijven en gezinnen die zich in zijn stad gevestigd hebben. Vóór hem had Prof Dr Harmen Beukers, voorzitter van de Foundation, ook al verwezen naar een tot nog toe verborgen gebleven connectie van het Raadhuis van Amstelveen met de wortels van de Japanse cultuur. Immers de Gemeente Amstelveen organiseert al meer dan 10 jaar het Sakura Festival in het Kersebloesem Park. Hanami, het schouwen van de eerste bloemen, vindt zijn oorsprong in de traditie van Shinto om de wisseling van de vier seizoenen te vieren. De ceremonie begon met het optreden van het Gagaku Trio. Zij speelden eerst Hyojo no Netori, gevolgd door Etenraku. Tijdens deze Gagaku muziek betraden de shintomaster and miko-san de ceremoniele ruimte. De belangrijkste norito bevatte een historisch overzicht van de culturele uitwisseling tussen Japan en Nederland, en besloot met een uitdrukking van dankbaarheid voor het waardevolle geschenk van shinto aan de moderne wereld. Als teken van dankbaarheid en respect voor de natuur boden de shintomaster en de voorzitter van Japanese Dutch Shinzen Foundation een groene tak aan. Gedurende dit ritueel speelde het Gagaku trio Goshoraku. Voor alle aanwezigen was dit de eerste keer om een live uitvoering van Gagaku mee te maken. De klanken kunnen nergens mee vergeleken worden. Als we er onvoorbereid naar luisteren, of de omstandigheden zijn er niet naar, dan kan deze muziek pijn aan de oren doen. Toch ervoer iedereen een bijzonder gevoel van kalmte en vrede door de prachtige combinatie van gagaku en ceremonie. Voor iedereen was het een unieke gelegenheid om de energie van universeel shinto mee te maken.
De ceremonie werd besloten met een uitbundige kanpai, geleid door Burgemeester J van Zanen, de heer K Kato, voorzitter van de JCC, Prof H Beukers en Prof W van Gulik, bestuur van Japanese Dutch Shinzen Foundation.
De toast met sake werd uitgebracht op aller gezondheid, op Amstelveen en op de volgende cyclus van 30 jaren voor de Japanese Dutch Shinzen Foundation!
Japanese Dutch Shinzen Foundation dankt: City Amstelveen/ Nederlands Japanse Vereniging/ Nihon no Hanga/ Gagaku Trio/ Nederlandse Ikebana Vereniging/ Yamakage Shinto Kireigu, Mizuho Saigu & Shibuya Saigu, voor alle ondersteuning en hulp bij het realiseren van de Jubileum viering